Pak eens de motor, maar denk aan je veiligheid

Motorliefhebbers hebben allemaal een ding gemeen met elkaar. Het belevingsgevoel van de ultieme vrijheid, wanneer ze over de weg op hun geliefde motor rijden. Het spreekt voor zich, dat motorrijders beschermde kleding moeten dragen en de juiste helm kiezen. Waar veel motorrijders echter niet aan denken, is dat hun oren betere bescherming nodig hebben. Het is namelijk niet het geluid van de motor die tot gehoorschade kan zorgen, maar het geluid van de harde wind die langs de helm ruist, kan voor flinke schade zorgen!

Ernstig blijvende gehoorschade
Op een motor maak je flink wat kilometers, hoe hoger de snelheid, des te fijner je rijdt. Het risico van gehoorschade is daardoor groter. Het constante windruis, blijf je zonder hoorbescherming horen. Op dat moment heb je er wellicht geen last van of valt het je nauwelijks op, het is meestal achteraf dat je oren na suizen of een vervelende piep in het gehoor geven. Dan is het hoog tijd om je gehoor te laten onderzoeken. De KNMV waarschuwt motorrijders om hier rekening mee te houden. Met een snelheid van 100 kilometer, kun je de windruis vergelijken met een drilboor. Met een snelheid boven de 150 kilometer, kun je het ruizen vergelijken met een helikopter die enkele meters boven je hoofd vliegt. Gelukkig kun je dit voorkomen, door maatregelen te nemen. Beginnende motorrijders worden tegenwoordig bij veel rijscholen geattendeerd om de hiervoor bedoelde oordoppen te gebruiken.

Bezoek aan de audicien
Het is raadzaam om bij twijfel altijd je oren te laten testen bij een audicien. Met een gratis gehoortest, kan de specialist bepalen of je gehoorschade hebt opgelopen, tijdens het motorrijden. Je persoonlijke situatie wordt geanalyseerd en een passende hooroplossing wordt met je besproken. Om gehoorschade te voorkomen, kun je de speciale oordoppen gebruiken die geschikt zijn voor motorrijders. Windruis krijgt geen kans meer om je oren te beschadigen, maar het verkeer, intercom en navigatie kun je wel goed horen. Dat komt door de speciale filter die de windruis dempt. Ze zijn te verkrijgen bij de audicien, motorzaken en KNMV. Bij de specialist krijg je oordoppen voor motorrijders speciaal op maat gemaakt.